piątek, 23 lipca 2021

Terrina z łososiem szparagmi i truskawkami

 Lekka dietetyczna terrina którą zrobicie w 30 minut. Obłędny łosoś który idealnie komponuje się ze szparagami i truskawkami. Orzeźwiająca idealna na upały terrina.

 

 



 

6 szparagów zielonych
150 g serka śmietankowego puszystego
350 g jogurtu greckiego
1 garść liści sałaty
100 g łososia wędzonego
sól, pieprz czarny, pomidory suszone przyprawa
4 łyżeczki pełne żelatyny
100 ml wody

8 truskawek 


Szparagi docinam do długości foremki i gotuję aldente około trzy minuty w osolonej wodzie.

Serek mieszam z jogurtem greckim, dzielę na dwie części. Połowę żelatyny namaczam w 50 ml wody i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Do żelatyny dodaję łyżkę masy w ten sposób ją hartuję i mieszam. Wlewam żelatynę do połowy serowej masy, doprawiam solą, pieprzem, pomidorami suszonymi przyprawą. Foremkę o wymiarach 7x20 cm wykładam całą folią spożywczą. Układam plastry łososia jeden obok drugiego.
 

Liście sałaty siekam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję drugą połowę jogurtu z serkiem, 50 ml wody i miksuję aż masa zrobi się zielona. Żelatynę drugą połowę czyli 2 łyżeczki namaczam w trzech łyżkach masy jogurtowej zielonej i rozpuszczam. Żelatynę wlewam do masy zielonej i energicznie mieszam. Doprawiam solą, pieprzem.Połowę masy wylewam do foremki. Układam trzy szparagi, wylewam drugą część masy zielonej i wciskam w nią kolejne trzy szparagi.Układam truskawki obrane i wylewam masę białą. Wstawiam do lodówki na noc.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz