Delikatne klopsiki drobiowe z nadzieniem z bobu. Podałam je w fajnym sosie który zrobiłam na bazie pesto. Do tego fasolka szparagowa i wyszło pyszne danie z patelni sezonowe.
klopsiki:
1pierś z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka
125 ml mleka
1 jajko
sól, pieprz
przyprawa do mielonego
2 łyżki posiekany koperek,szczypiorek
300 g bobu
300 g fasolki szparagowej żółta i zielona
pesto:
1 garść liście bazylii
1 garść koperku
70 ml oleju
1 ząbek czosnku
2 łyżki migdałów
2 łyżki parmezanu startego
sól
pozostałe:
200 ml śmietanki 30 %
1 cebula
mąka pszenna
Bób wrzucam do wrzącej wody osolonej i gotuję trzy minuty. Przelewam zimną wodą i obieram.W tym samym garnku gotuję fasolkę szparagową. Pokroiłam ją na pół. Ma być aldente ugotowana.
Sos:
Do pojemnika przekładam wszystkie składniki pesto . Rozdrabniam na pastę blenderem. Cebule drobno szatkuję i przesmażam na odrobinie oleju. Dodaję pesto, wlewam śmietanę około szklanki wody i zagotowuję.
Klopsy:
Filet z kurczaka, cebulę, czosnek mielę. Bułkę namaczam w mleku i mocno odciskam z nadmiaru płynu. Dodaję do mięsa. Dokładam koper, szczypior, przyprawy, jajko. Mięso wyrabiam i formuję klopsy. W środek każdego wkładam po kilka ziaren bobu. Klopsy obtaczam w mące.
Do sosu przekładam bób który został, fasolkę szparagową i mieszam. Układam klopsiki. Patelnię wstawiam na 40 minut do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz