czwartek, 22 lipca 2021

Klopsiki z bobem w sosie pesto

 Delikatne klopsiki drobiowe z nadzieniem z bobu. Podałam je w fajnym sosie który zrobiłam na bazie pesto. Do tego fasolka szparagowa i wyszło pyszne danie z patelni sezonowe.

 


 

 


 






klopsiki:

1pierś z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 bułka

125 ml mleka

1 jajko

sól, pieprz

przyprawa do mielonego

2 łyżki posiekany koperek,szczypiorek

300 g bobu

300 g fasolki szparagowej żółta i zielona


pesto:

1 garść liście bazylii

1 garść koperku

70 ml oleju

1 ząbek czosnku

2 łyżki migdałów

2 łyżki parmezanu startego

sól

 

pozostałe:

200 ml śmietanki 30 %

1 cebula 

mąka pszenna

 

Bób wrzucam do wrzącej wody osolonej i gotuję trzy minuty. Przelewam zimną wodą i obieram.W tym samym garnku gotuję fasolkę szparagową. Pokroiłam ją na pół. Ma być aldente ugotowana.

Sos:

Do pojemnika przekładam wszystkie składniki pesto . Rozdrabniam na pastę blenderem.  Cebule drobno szatkuję i przesmażam na odrobinie oleju. Dodaję pesto, wlewam śmietanę około szklanki wody i zagotowuję. 

Klopsy:

Filet z kurczaka, cebulę, czosnek mielę. Bułkę namaczam w mleku i mocno odciskam z nadmiaru płynu. Dodaję do mięsa. Dokładam koper, szczypior, przyprawy, jajko. Mięso wyrabiam i formuję klopsy. W środek każdego wkładam po kilka ziaren bobu. Klopsy obtaczam w mące.

Do sosu przekładam bób który został, fasolkę szparagową i mieszam. Układam klopsiki. Patelnię wstawiam na 40 minut do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz