wtorek, 20 lipca 2021

Kaczka w sosie truskawkowym

 Pyszna soczysta pierś z kaczki którą podałam z sałatką i sosem truskawkowym. Powiem wam że nic więcej nie potrzeba do tego dania. Możecie podać z grzankami. Uwielbiam sosy owocowe do mięs.

 


 

 




2 piersi z kaczki

2 garście rukoli

1 kulka mozzarelli

10 oliwek czarnych

20 dkg truskawek

1 cebula czerwona

sos:

1 łyżka sosu balsamico

2 łyżki octu balsamicznego

sól, pieprz

1 szalotka

50 ml wina czerwonego 

20 dkg truskawek

1 łyżeczka miodu


Pierś z kaczki myję osuszam. Skórę nacinam w kratkę. Posypuję solą, pieprzem. Na zimnej patelni układam piersi skórą do dołu. Smażę 7 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej strony. Mięso odkładam na talerz przykrywam folią i odstawiam na 10 minut. Potem kroję w plastry.

Na talerzu układam po bokach kawałki mięsa. Na środku rukolę, pokrojone truskawki, oliwki, mozzarelle, cebulę czerwoną. 

Sos:

Szalotkę drobno kroję i przesmażam na odrobinie oleju, wlewam wino i redukuję. Dodaję pokrojone truskawki, ocet i sos balsamico, miód. Sos gotuję na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Na końcu doprawiam solą, pieprzem. Mięso polewam sosem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz