środa, 28 lipca 2021

Sernik jagodowo migdałowy

 Pyszny sernik bez pieczenia bezglutenowy bo na spodzie migdałowym. Duża ilość jagód bo co będziemy sobie żałować skoro są takie dobre.

 






spód migdałowy:

200 g migdałów zmielonych

60 g masła

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka kakao

100 g czekolady gorzkiej

masa serowa:

3 szklanki jagód

250 serka mascarpone

400 ml śmietany kremówki 30 %

450 g serka homogenizowanego

3 łyżki cukru pudru

5 łyżek żelatyny

100 ml wody

galaretka jagodowa:

1 szklanka jagód

1 galaretka jagodowa

1 szklanka wody

dekoracja:

200 ml śmietany kremówki 30 %

fix do usztywnienia 

perełki cukrowe


Spód migdałowy:

Migdały przesypuję do miski, dodaję roztopione masło, kakao,cukier i w palcach mieszam aż zrobi się mokry piasek. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję migdały i ugniatam palcami. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i wstawiam blaszkę na 7 minut aż spód podpiecze się. Na gorący spód wykładam kawałki czekolady i ponownie wstawiam do gorącego piekarnika. Czekolada roztopi się i będzie można łyżką ją rozsmarować. Odstawiam do przestudzenia.

Sernik:

Jagody myję i miksuję blenderem. Mascarpone, serek homogenizowany, śmietanę,cukier przekładam do miski i ubijam aż masa zgęstnieje. Dodaję jagody i mieszam. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie 100 ml i podgrzewam w kąpieli wodnej żeby się rozpuściła. Do żelatyny gorącej dodaję łyżkę masy jagodowej i mieszam. Wlewam cienkim strumieniem żelatynę jeszcze ciepłą do sera i mieszam mikserem. Wylewam na podpieczony spód zimny. Wstawiam do lodówki. 

Galaretka jagodowa:

Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie. Jagody miksuję blenderem,dodaję galaretkę i mieszam. Wylewam na stężałą masę serową i wstawiam do lodówki aż stężeje

Kremówkę ubijam z fixem. Dekoruję ciasto, posypuję perełkami z cukru, jagodami.



4 komentarze: