wtorek, 13 października 2020

Zupa krem dynia mango i batat

 Jesienna rozgrzewająca zupa dyniowa w stylu tajskim. Z mango, batatami, imbirem, chili. Na mleczku kokosowym. Zrobicie ją w 30 minut. Nie mogłam oderwać się od miski.

 


 

 


 
 
 


 
 
 

 
 

składniki:

1/2 dyni hokkaido

1 mango

1 batat

1 kawałek pora biała część

1 plaster korzenia selera

1 marchewka

1 cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

cukier muscovado

płatki chili

1 łyżka ziaren czarnego sezamu

natka pietruszki

400 ml mleczka kokosowego

1 litr bulionu warzywnego

2 cm korzenia imbiru

szczypta cynamonu

migdały do dekoracji

olej kokosowy

 

Wykonanie:

Batata, seler, marchew obieram i kroję na kawałki. Cebulę i czosnek obieram i drobno kroję. Imbir ścieram. Na oleju kokosowym przesmażam cebulę, czosnek, por i imbir. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię. Nie obieram jej ze skóry, pozbawiam nasion. Dodaję batata, seler, marchew, połowę mango i chwilę przesmażam. Wlewam bulion, dodaję sól, pieprz i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję mleczko kokosowe. Całość miksuję blenderem. Doprawiam cukrem, cynamonem. Zupę podaję z kawałkami mango, migdałami, sezamem, natką pietruszki, i posypuję cukrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz