czwartek, 22 października 2020

Owsiano migdałowe gofry z jeżynami

 Bezglutenowe owsiano migdałowe gofry. Zrobiłam je na śniadanie ale mogą być też na deser. Gofry nie słodzę bo konfitura już jest słodka i owoce też.

 







gofry:

1/2 szklanka płatków owsianych

1/2 szklanki migdałów

200 ml mleka

50 g masła

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka 

pozostałe:

konfitura morelowa i jagodowa

maliny, jeżyny, winogrono

100 g jogurtu greckiego

 

Gofry:

Płatki owsiane i migdały przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Wlewam mleko, dodaję sól, proszek do pieczenia, masło, jajka i dalej miksuję. 

Gofrownicę nagrzewam, wykładam po trzy łyżki ciasta i smażę gofry około 6 minut. Czas smażenia zależy od mocy gofrownicy.

Gofry podaję z jogurtem, konfiturą i owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz