poniedziałek, 5 października 2020

Gulasz curry z wołowiną i kwiatami cukinii

 Syty gulasz z wołowiną, kwiatami cukinii, pieczarkami i bakłażanem. Taki kociołek rozmaitości. Tak fajnie się do niego podchodzi, bo tak pysznie smakuje. Bardzo lubię takie jednogarnkowe potrawy którymi naje się cała rodzina.

 








40 dkg wołowiny na gulasz

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryka czerwona

10  kwiatów cukinii lub dyni

1 papryka zielona

1 bakłażan

700 g pomidorów

20 dkg pieczarek

2 łyżeczki przyprawy curry

1 łyżeczka papryki słodkiej

chili z młynka

sól, pieprz

przyprawa do gulaszu

natka pietruszki 


Pomidory sparzam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroję w kostkę. Cebulę, czosnek drobno kroję i przesmażam na patelni. Dodaję pokrojoną w kostkę wołowinę i przesmażam dalej około pięć minut mieszając. Przekładam mięso na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pomidory, potem dodaję pokrojone papryki, bakłażana, mięso i duszę na wolnym ogniu około godzinę aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodaję pokroje pieczarki, kwiaty cukinii curry,papryki słodką i chili, sól, pieprz, przyprawę do gulaszu. Duszę jeszcze 10 minut. Podaję z natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz