sobota, 8 sierpnia 2020

Tort jagodowy z poziomkami


Letni tort jagodowy z poziomkami. Lekki jak puch. Uwielbiam jagody za ich kolor i smak. Poziomek udało mi się nazbierać tylko garstkę dlatego symbolicznie. Cały rok czekam na sezon jagodowy kiedy to mogę zrobić z nich coś dobrego.




























biszkopt:

5 jajek wielkość L
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

krem jagodowy:

250 g serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30 %
1 szklanka jagód do kremu
1 szklanka jagód do przełożenia
3 łyżki cukru pudru
2 pełne łyżeczki żelatyny
50 ml wody

obłożenie tortu:

250 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżeczka płaska żelatyny
1 łyżka jagód
1 łyżeczka cukru pudru

nasączenie:

125 ml wina białego
sok z 1 cytryny
100 ml wody

dekoracja:

wafle
jagody
poziomki
50 g czekolady gorzkiej


Biszkopt:

 Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy.

Krem jagodowy:

Jagody umyte jedną szklankę miksuję blenderem na mus. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodaję do musu jagodowego i mieszam. Kremówkę i mascarpone schłodzone ubijam mikserem razem z cukrem. Wlewam mus jagodowy do śmietany i mieszam. Wstawiam do lodówki żeby krem zgęstniał. 



Przełożenie:

Składniki ponczu mieszam. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej. Kroję na trzy blaty. Dolny nasączam, wykładam połowę kremu jagodowego, na nim układam jagody.Układam drugi blat, nasączam, smaruję drugą połową kremu. Układam trzeci blat, nasączam.



Krem do obłożenia:

Kremówkę ubijam na sztywno z pudrem. Dodaję zmiksowane jagody. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach wody zimnej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do żelatyny dodaję łyżkę śmietany, mieszam. Wlewam do reszty śmietany. Wstawiam do lodówki żeby krem stężał. Smaruję boki i górę tortu. 
Czekoladę kroję na kawałki, przekładam do miseczki i rozpuszczam nad parą. Przestudzoną ale jeszcze płynną polewam tort. Wafle smaruję też czekoladą. Dekoruję nimi tort. Układam jagody, poziomki, miętą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz