poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Morelowy budyń z chia wegański


Domowy budyń najlepszy bo bez konserwantów, barwników. Zrobiony z owoców pysznych. Podałam go z puddingiem chia, płatkami kokosowymi. Prosty, szybki do zrobienia. Do tego wegański i bez cukru. Oczywiście kto chce słodzi.











 








budyń:

500 g moreli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier opcjonalnie ja nie dodałam
150 ml wody
250 ml mleczka kokosowego

pozostałe:

150 ml mleczka kokosowego
1 łyżka nasion chia
płatki kokosowe
mięta



Do 150 ml mleczka kokosowego wsypuję nasiona chia i odstawiam na 30 minut aż napęcznieją.

Budyń:

Morele myję, pozbawiam pestek, przekładam do garnka, dolewam wodę i przesmażam na wolnym ogniu aż zmiękną. Miksuję blenderem. W mleczku kokosowym rozrabiam mąkę ziemniaczaną. Wlewam do gotującego musu morelowego i mieszam. Budyń przekładam do szklanek. Odstawiam do przestygnięcia. Dodaję pudding z chia, dekoruję płatkami kokosowymi i miętą.


1 komentarz: