czwartek, 13 sierpnia 2020

Dutch baby z łososiem


Pieczony omlet wytrawny z łososiem i warzywami. Jest to porcja dla 3-4 osób. Bardzo dobry na ciepło ale też na zimno. Robi się go bardzo szybko. Patelnia dobroci w wersji śniadaniowej.






























omlet:

6 jajek 
250 ml mleka
1 szklanka mąki
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka masła klarowanego
1/2 łyżeczka ziół / bazylia, oregano/

pozostałe:

100 g łososia wędzonego
2 jajka
1 awokado
4 pomidorki koktajlowe
1 garść groszku zielonego strąki
4 liście sałaty
szczypior, natka pietruszki
masło klarowane
sok z cytryny 
sól, pieprz czerwony
1/2 papryczki chili

Omlet:

Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni.
Do miski wbijam jajka, dodaję sól, zioła i mieszam mikserem ale tylko chwilę do momentu pojawienia się pęcherzyków. Do masy jajecznej dodaję mąkę, mleko i mieszam mikserem. Na patelni 26 cm średnicy rozgrzewam masło. Wylewam masę jajeczną i wstawiam do piekarnika na 25 minut. Omlet urośnie, i zarumieni się. Wyłączam piekarnik i zostawiam na chwilę uchylone drzwiczki i studzę.

Jajka sztuk dwie smażę na osobnej patelni na maśle, doprawiam solą, pieprzem. Układam na omlecie, dodaję pokrojone awokado skropione sokiem z cytryny. Dodaję łososia, groszek ziarna, pokrojone pomidorki, sałatę, pokrojoną natkę, chili i szczypior.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz