środa, 8 lipca 2020

Pierogi w paski z bobem i groszkiem


 W polskiej kuchni chyba w każdym domu królują pierogi. Jest to nasza narodowa potrawa która ma swoje tradycje. Farsze do pierogów mogą być przeróżne. W moim domu zmieniają się one w zależności od pory roku. Tym razem zrobiłam z bobem i groszkiem bo je uwielbiam a też mamy sezon na nie. Są to pierogi pietruszkowe w paski. Nie tylko są pyszne ale też fajnie wyglądają. Pierogi z serii zielono mi ale też zdrowo. Zarówno do ciasta jak i farszu oraz polania pierogów wykorzystałam bardzo dobrą i zdrową oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Gallo Cllasico
Pierogi dzięki oliwie zyskały jeszcze bardziej na smaku.

































ciasto:

30 dkg mąki pszennej typ 500
1/3 łyżeczki soli
6 łyżek oliwy z oliwek Gallo Cllasico
1/2 pęczka natki pietruszki
150 ml gorącej wody

farsz:

1 szklanka groszku zielonego obranego
500 g bobu
1 cebula
sól, pieprz
100 g sera feta
4 łyżki oliwy z oliwek  Gallo Cllasico

do polania:

oliwa z oliwek Gallo
2 łyżki soku z natki pietruszki
2 łyżki bobu obranego ugotowanego

Ciasto:

Mąkę dziele na dwie części, do każdej dodaję sól. Natkę pietruszki kroję, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję 75 ml wody gorącej i miksuję blenderem. Przecieram przez sito żeby uzyskać sam sok. Do jednej części mąki dodaję sok z pietruszki trzy łyżki oliwy i zagniatam ciasto. Do drugiej części dodaję trzy łyżki oliwy, 75 ml wody i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję osobno jasne i zielone ciasto. Wycinam paski z każdego 3 cm. Układam na przemian paski raz zielony raz jasny i dalej rozwalcowuję. Wyciskam koła za pomocą pucharka do lodów. Pierogi sklejam foremką. 

Farsz:

Bób wrzucam do wrzącej wody, wcześniej go płuczę, dodaję sół, cukier szczyptę i gotuję około 5 minut. Przelewam zimną wodą i obieram za skóry. Dwie łyżki bobu odkładam do dekoracji.
W gorącej wodzie gotuję też trzy minuty groszek. Do groszku i bobu dodaję ser feta, sól, pieprz, pokrojoną drobno i przesmażoną cebulkę na oliwie. Dolewam jeszcze cztery łyżki oliwy  oliwek i miksuję blenderem. Farsz nakładam na pierogi i sklejam.
W garnku zagotowuję wodę i wkładam pierogi. Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. 

Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaj dwie łyżki soku pietruszkowego, dodaję bób obrany odłożony i mieszam. Pierogi polewam oliwą pietruszkową.


Dodaj smaku z Gallo!

1 komentarz: