czwartek, 9 lipca 2020

Pieczonki z gzikiem


Z czasów mojego dzieciństwa pamiętam jak babcia często na obiad w piątek robiła gzik i do tego pyrki młode, czasami inne warzywa dodawała. Jest to nasza regionalna tradycyjna potrawa wielkopolska. Warzywa były pieczone w angielce takiej starej kuchni opalanej drewnem. Najczęściej kuchnie taką babcia rozpalała latem jak piekła placek drożdżowy i przy okazji pieczone były warzywa. Gzik robiony był z domowego sera, bo jak to na wsi krowa musiała być obowiązkowo. Babcia dodawała do niego śmietanę, ja wolę jogurt. Dodatkowo do gziku dodaję oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia Gallo Classico.
Ser jest wtedy lepszy a dodatkowo dostarczamy kwasy omega 3. Oliwa ta idealnie nadaje się także do marynaty do warzyw do pieczenia. Samo zdrowie i samo dobro w naturalnej postaci.




































gzik:

5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Gallo Classico
200 g serka twarogowego śmietankowego
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz czarny i czerwony
100 g jogurtu greckiego

warzywa:

500 g ziemniaków młodych małych
2 korzenie pietruszki
4 marchewki
1 cukinia
1 kalarepa
sól, pieprz
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka oregano suszone
1/3 łyżeczki tymianku
30 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Gallo Classico

Warzywa:

Ziemniaki nie obieram tylko dokładnie myję i szoruję. Kroję na pół. Marchewki , korzeń pietruszki obieram i kroję na kawałki, kalarepę obraną kroję na paski jak na frytki. Cukinię kroję ze skórą na 1 cm krążki. Do miski wlewam olej, dodaję sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylię. Wkładam cząstki ziemniaków i obtaczam w marynacie. Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Układam kawałki ziemniaków. Piekarnik wcześniej nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Wstawiam najpierw same ziemniaki bo one dłużej się pieką na 15 minut. Potem dokładam resztę warzyw które obtaczam w marynacie i piekę kolejne 15 minut. 

Gzik:

Ser, jogurt, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, pokrojony szczypior i mieszam. Do miseczki wlewam cztery łyżki oliwy z oliwek, przekładam gzik. Ser można wymieszać od razu z oliwą. 
Warzywa podaję z gzikiem.


Dodaj smaku z Gallo!

2 komentarze: