czwartek, 2 lipca 2020

Kapusniak z młodej kapusty na wołowinie

Letnia pyszna zupa kapuśniaczek z pomidorami świeżymi i wołowiną. Uwielbiam takie zupy gdzie króluję same młode warzywa. Ich smak jest niepowtarzalny. Zupa jest pikantna, z wkładką mięsną. Nie oderwiecie się od garnka, będzie was kusiło zapachami które się unoszą.



























składniki:

1/2 główki młodej kapusty
1 papryka czerwona
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kawałek por biała część
1 kawałek korzenia selera
1/2 papryczki chili
2 kiełbasy śląskie
30 dkg wołowiny
sól, pieprz czarny i czerwony
koper świeży
4 pomidory 
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
olej rzepakowy
1 liść laurowy
2 ziela angielskie


Wołowinę kroję na małe kawałki, przekładam do garnka, wlewam dwa litry wody, dodaję ziele i liść laurowy. Gotuję na wolnym ogniu godzinę. 
W tym czasie kapustę szatkuję. Cebule i czosnek drobno kroję. Marchew obieram i kroję w talarki. Seler obieram i ścieram na tarce. Por kroję w krążki, paprykę na kawałki. Na patelni przesmażam czosnek z cebulką i por, dodaję paprykę, marchew, seler i chwilę smażę. Jak wołowina będzie już prawie miękka, przekładam warzywa do garnka. Pomidory sparzam, i obieram ze skóry. Kroję na cząstki i przesmażam na patelni, dodaję do zupy.Kiełbasę też przesmażam chwilę i dodaję do zupy. Na końcu dokładam kapustę. Dodaję, sól, pieprz, papryczkę chili pokrojoną, paprykę wędzoną i słodką. Zupę gotuję aż kapusta będzie miękka. Posypuję koperkiem.




1 komentarz: