poniedziałek, 20 lipca 2020

Czereśniowa tarta z bezą


Tarta czereśniowa czemu nie. Z masą serową, bezą i dużo czereśni. Do kawy w sam raz. Zrobiłam w obręczy do tortu ale można zrobić w formie do tarty dużej.






















Ciasto kruche:

4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
160 g masła
160 g mąki pszennej
3 łyżki śmietany gęstej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

beza:

4 białka
200 g cukru


czereśnie:
 
700 g czereśni
2 łyżeczki kisielu żurawinowego
2 łyżki cukru
50 ml wody
1 cytryna
 
masa serowo jogurtowa:

1 jajko
1 łyżka budyniu śmietankowego
200 g serka śmietankowego
200 g jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru


Ciasto kruche:

Do miski przekładam zimne masło pokrojone w kostkę, dodaję cukier, mąkę, żółtka, sól, śmietanę, proszek. Całość kroję jeszcze nożem. Ciasto zagniatam rękoma bardzo krótko. Wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Przekładam na arkusz papieru do pieczenia i przez drugi arkusz wałkuję. Moja forma ma średnicę 21 cm, dokładam jeszcze boki które mają być wysokie  plus około 4-5 cm. Także musi wyjść okrąg o średnicy 25-26 cm. Do ciasta przykładam talerz o takiej średnicy i odkrawam resztki ciasta żeby uzyskać okrąg. Formę smaruję masłem. Przekładam ciasto do formy i formuję boki. Piekarnik nagrzewam do temp 200  stopni i piekę około 20 minut aż się zarumieni. Zostawiam do przestygnięcia.

Masa serowa:

W czasie pieczenia do miski przekładam wszystkie składniki masy serowej i łączę krótko mikserem. Jak spód się upiecze i wystygnie wylewam masę i wstawiam ponownie do piekarnika na 30 minut temp 150 stopni.


Czereśnie:

Czereśnie wydrylowane przekładam do garnka, wsypuję cukier, dodaję sok z jednej cytryny i gotuję na wolnym ogniu aż czeręsnie puszczą sok. W misce rozrabiam kisiel w wodzie. Wlewam do gotujących czereśni i mieszam. Odstawiam do przestygnięcia. Czereśnie wykładam na masę serową. 

Beza:

Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam. Jak piana będzie dobrze ubita i lśniąca a cukier rozpuści się wykładam na czereśnie. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut potem zmniejszam na 90 stopni i piekę 45 minut. Po wyłączeniu uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam ciasto żeby stygło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz