piątek, 4 maja 2018

Włoska sałatka z tuńczykiem


Sałatka do zrobienia w pięć minut. Często taką robię na piknik w ramach przekąski. Jest lekka, zdrowa i syta za razem. Pakuje w pudełka i każdy ma swoją porcję. Bardzo dobra jest także na lunch do pracy.




















1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100 g pełnoziarnisty ryż z quinoa Uncle Bens
10 oliwek czarnych
10 oliwek zielonych
1 garść roszponki
1/2 papryki czerwonej
5 pomidorów suszonych
1 cebula czerwona
5 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
oliwa od suszonych pomidorów
szczypior

Tuńczyka odsączam z zalewy. Roszponkę kroję.Cebulę obieram i drobno kroję, paprykę w kostkę, pomidorki na ćwiartki. Oliwki kroję w krążki. D o miski przekładam ryż, dodaje tuńczyka, pomidory koktajlowe i suszone, paprykę, szczypior, oliwki, doprawiam solą, pieprzem polewam oliwą od pomidorów.


1 komentarz:

  1. wygląda bardzo apetycznie :)tuńczyk princes czeka na taki dobry przepis

    OdpowiedzUsuń