środa, 2 maja 2018

Botwinkowy chłodnik z kiełkami

Chłodnik który możemy zabrać na wynos do pracy w słoiczku. Wiosenny, zdrowy i do tego syty. Podałam go z jajkami przepiórczymi ale można użyć jajek od kurek. Idealny na wiosenny detoks.















1 pęczek botwiny
1/2 szklanki zakwasu buraczanego
5 rzodkiewek
1/3 ogórka zielonego
sól, pieprz
natka pietruszki
szczypior
2 garście kiełek rzodkiewki i brokuła
4 jajka przepiórcze
1/3 szklanki śmietany
100 ml kwaśnego mleka
3 łyżki octu winnego
200 ml jogurtu greckiego
1 szklanka wody
1 burak pieczony opcjonalnie


Botwinę kroję. Buraczki ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam szklankę wody, dodaję pokrojona botwinę ale bez liści, oraz starty burak pieczony. Gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję liście i gotuję jeszcze dwie minuty. Ogórka i rzodkiewki kroję w kostkę. Dodaję do przestudzonej zupy, dolewam mleko  kwaśne, jogurt, ocet winny, zakwas. Doprawiam solą, pieprzem. Chłodnik wstawiam do lodówki i podaję go z jajkami przepiórczymi, kiełkami, natką i szczypiorkiem.

1 komentarz: