sobota, 26 maja 2018

Wegański bigos z cukinią i botwiną


Kolejna odsłona bigosu wiosennego tym razem wegański. Bigos robimy szybko, bo warzywa młode nie wymagają długiego gotowania. Dodałam do niego botwinę, cukinie i młodą kapustę. Wyszło pyszne połączenie. Tą przysłowiową kropką w bigosie jest papryka i tofu wędzone. To one robią fajny smak który zastępuje nam aromat mięsa.











 

1 mała główka młodej kapusty
1 opakowanie tofu wędzonego
1 pomidor duży
3 gałązki selera naciowego
2 marchewki
1 cukinia mała
1/2 pęczka botwiny bez buraków
sól, pieprz, papryka wędzona
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
olej rzepakowy
1 cebula
koper świeży


Kapustę drobno kroję, przekładam do garnka wlewam zimną wodą, tyle żeby była przykryta, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 5 minut, dodaję sól. Odcedzam wodę.
Na patelni na oleju przesmażam drobno pokrojoną cebulę, dodaję do niej pokrojone tofu w kostkę, paprykę wędzoną. Wykładam na talerz. Marchewkę kroję w paski cienkie nożykiem, cukinię kroję na kawałki. Przesmażam je razem na tej samej patelni co tofu, dodaję pokrojony seler naciowy, dodaje pokrojonego i obranego ze skóry pomidora i dusze na wolnym ogniu, można podlać odrobiną wody. Na końcu dodaję botwinę pokrojoną, kapustę ugotowaną, tofu, doprawiam solą, pieprzem, papryką i duszę jeszcze z pięć minut. Podaję z koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz