niedziela, 29 kwietnia 2018

Pokrzywowe pierogi z tuńczykiem


Wiosenne pierogi z pokrzywą młodą i tuńczykiem w roli głównej. Tuńczyk jest bardzo dobrą rybą nie tylko do sałatek ale także do farszów. W połączeniu z ryżem świetnie pasuje do pierogów. Podałam je z pysznym sosem holenderskim. Tuńczyk Princes jest idealny do tego bo ma fajne duże kawałki, a ja właśnie takie lubię.








































#MasterTuńczyk 

ciasto:
20 dkg mąki pszennej
szczypta soli
2 garście duże pokrzywy młodej same czubki
2 łyżki oleju rzepakowego
1/4 szklanki gorącej wody

farsz:
160 g tuńczyk Princes w sosie własnym
1/2 papryczki chili
1 cebula czerwona
1/2 szklanki ryżu
sól, pieprz
1 pęczek natki pietruszki mały
2 łyżki oliwy

sos holenderki:
2 żółtka
sol, pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
50 g masła
papryczka chili, natka pietruszki

Pierogi:
Pokrzywy zbieram z dala od spalin najlepiej na łące, i tylko główki. Obieram z listków, płuczę je i wrzucam do wrzącej wody na minutę. Odcedzam na sitku, przekładam do pojemnika, dodaję oliwę i wodę i miksuję blenderem. Mąkę przesiewam, dodaję do niej pokrzywy, sól i zagniatam rękoma. Jak ciasto jest za luźne podsypuję mąką, jak za gęste dodaję wodę.Wałkuję na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam koła za pomocą dużej szklanki. Układam farsz na jednym kole i przykrywam drugim. Sklejam za pomocą widelca. W garnku zagotowuję wodę, wlewam łyżkę oliwy, pierogi się nie skleją i wrzucam do gorącej wody po kilka sztuk. Gotuję około trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z sosem.

Farsz:
Ryż gotuję według instrukcji opakowania, i studzę. Przekładam do miski, dodaję odsączonego tuńczyka, pokrojoną chili, natkę i cebulę. Doprawiam solą, pieprzem, i wlewam oliwę.

Sos:
Żółtka ucieram w misce, nad kąpielą wodną, ale trzeba uważać żeby nie zrobiła się jajecznica. Dlatego płomień gazu mały, i zdejmuję miskę od czasu do czasu cały czas ucierając aż zrobią się gęste. Dolewam rozpuszczone masło gorące, i cały czas ucieram, na końcu dodaję sok z cytryny, sól, pieprz.

Zapraszam serdecznie wszystkich do świetnego konkursu www.konkurstunczyk.eu 



Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

7 komentarzy:

  1. ale kolorowy przepis, koniecznie powinnaś przesłać tu https://www.konkurstunczyk.eu/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, ale teraz bym to zjjadła! A ok ten tuńczyk?

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tego tuńczyka, spróbuję zrobić przepis, wygląda smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale chyba wysłała już. Czy to inny konkurs?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten co wstawiła koleżanka wyżej to jest nie dla bloggerów. W sumie można wstawić na oba jak się prowadzi bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ile tam mają przepisów na tym konkursie!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Już oba konkursy princes się zakończyły niestety...

    OdpowiedzUsuń