środa, 21 marca 2018

Zajączki truflowe

Zajączki drożdżowe do koszyczka wielkanocnego i nie tylko. Dzieci będą zachwycone. Są proste do zrobienia, i możemy razem z naszymi pociechami takie wyczarować. Radość pieczenia jest ogromna i potem jedzenia.

















ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 500
2 dkg drożdży
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka
1 łyżka śmietany gęstej
1 łyżka masła

nadzienie:9 cukierków trufle
czekolada gorzka do dekoracji
migdały
1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania


Do miski przekładam drożdże, dodaję połowę mleka letniego i mąki łyżkę, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam przykryty ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka śmietanę, sól. Jajko ubijam z cukrem mikserem i dodaję do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło, i dalej ciasto wyrabiam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na półtorej godziny. Ciasto wykładam na stolnice i dziele na 9 części. Każdą cześć wałkuję na prostokąt. Na środku układam trufla i zwijam w rulon. Końce sklejam i lekko wałkuję w palcach żeby uszy zająca były zwarte i odpowiedniej długości. Końce krzyżuję tworząc uszy. Odkładam na blaszkę wysmarowaną do wyrośnięcia na 30 minut, przykrywam ściereczką bo wyschną . Zające układam w odstępach bo urosną. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, będą ładnie błyszczały. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni gór dół na 20-25 minut aż się zrumienią. Jak przestygną dekoruję czekoladą, migdałami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz