sobota, 31 marca 2018

Słodkie koszyczki


Kolorowe koszyczki, które zwiastuje wiosnę i święta. Kruche, pyszne i zarówno dzieci jak i dorośli nie oprą się nim. Nic wielkiego a ile radości przy ich robieniu.

Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę każdemu z osobna radości, słońca, pogody ducha, odpoczynku, zdrowi i miłości. Niech ten czas będzie dla was chwilą wytchnienia, i da wam dużo siły. Wesołego Alleluja i smacznego jajka wam życzę.



















koszyczki:
przepis na 4 sztuki

150 g mąki pszennej
75 g masła zimnego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
2 żółtka
szczypta soli

nadzienie:
100 g serka śmietankowego puszystego
250 ml  śmietany kremówki 30 %
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej

dekoracją:
2 kiwi
1 puszka mandarynek
winogrono zielone
jajka kolorowe
jajka kolorowe


Koszyczki:
Składniki ciasta kruchego przekładam do miski, i kroję nożem. Bardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na godzinę do lodówki albo na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu dzielę na cztery części. Każdą część wałkuję na papierze do pieczenia i przykrywam drugim papierem wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Można lekko podsypać mąką.
Foremki o średnicy 9 cm, smaruję, przekładam ciasto, a nadmiar odrywam. W ten sposób formuję pozostałe babeczki, przykrywam folią aluminiową , wysypuję groch żeby ciasto nie urosło. Wkładam do lodówki.  Resztę ciasta rozwałkowuję na pasek prostokątny i odcinam przy pomocy linijki paski o szerokości 0,4 mm. Potrzebujemy 12 pasków. Biorę po trzy paski sklejam ich końce i pletę warkocz. Układam na blaszce na papierze w formie rączki koszyczka. Foremką motylek wycięłam kilka dekoracji do rączki.
Do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół wstawiam foremki z babkami i rączki koszyczków. Foremki piekę około 20 minut aż się zrumienia, ale rączki piekę krócej około 10 minut, i pilnuję żeby się nie spaliły.

Krem:
Śmietanę, cukier, skórkę przekładam do miski i ubijam mikserem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach wody zimnej, rozpuszczam i do lekko przestudzonej dodaje dwie łyżki śmietany. Dolewam do ubitej śmietany, dodaje serek i miksuję aż się połącza. Wstawiam do lodówki na 30 minut.

Mandarynki odsączam z zalewy, kiwi obieram i kroje na plastry. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i formuję łyżką na papierze do pieczenia cztery małe kółka, odstawiam do wyschnięcia.

Krem wyciskam szprycą do babeczek, w środek wkładam mandarynki. W plastrach kiwi wycinam środki w które wkładam rączki od uchwytu koszyczka i lepiej będą się trzymać na babeczce. Dekoruję winogronem, układam kółka z czekolady i jajka na nich.


1 komentarz:

  1. Koszyczki wyglądają uroczo!
    Zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń