piątek, 9 marca 2018

Placuszki z pastą rybną z suma


Pyszne placuszki z domową pastą rybną. Użyłam  suma wędzonego, i jestem zachwycona ta rybą. Bardzo mięsista, idealna do past to fajnie się rozsmarowuje. Placuszki  mogą być na kolację, możemy zrobić je dla gości. Zapewniam że na jednym nie poprzestaniecie.



















przepis na 10 placków

placki:

1 dkg drożdży
szczypta cukru
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka masła
200 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
olej rzepakowy do smażenia

farsz:

40 dkg wędzonego suma
10 dkg sera twarogowego
1 pomidor suszony
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
pieprz

papryczka chili
roszponka
5 pomidorów suszonych
5 pomidorków koktajlowych
pieprz czerwony


Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, połowę letniego mleka, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, mleko pozostałe, żółtko, masło rozpuszczone ostudzone i wyrabiam ciasto mikserem. Na końcu dodaję pianę z białka którą ubiłam na sztywno i mieszam już łyżką. Ciasto odstawiam na 90 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewam olej i nakładam łyżką ciasto. Placuszki urosną więc robię nieduże porcje. Smażę z każdej strony.

Pasta:
Rybę obieram ze skóry i ości, kawałek odkładam do dekoracji. Do ryby dodaję ser, łyżkę majonezu, jogurt, pieprz, pomidor suszony, i miksuję blenderem. Na placuszki wykładam pastę, kawałek ryby, roszponka, chili, pomidory, posypuje natką i pieprzem. Drugą łyżką majonezu dekoruję placuszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz