wtorek, 17 listopada 2015

Penne z dynią i kurczakiem


Lekkie, zdrowe i sycące danie z dużą ilością warzyw.  Każdy znajdzie coś dla siebie, mięsożercy kurczaka, roślinożercy warzywa, i jeszcze miłośnicy makaronu.  Zapewniam że patelnia pachnie, jeszcze lepiej smakuje.











70 dkg dyni
1 cebula biała
1 papryka zielona
2 marchewki
10 dkg makaronu penne
1/2 łyżeczki przyprawy greckiej
olej

kurczak marynata:
1 pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka cubrzycy czerwonej
1/2 łyżeczki przyprawy greckiej

Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz,cubrzycę, przyprawę grecką., dodaję dwie łyżki oliwy. Mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki.

Dynię i marchewkę obieram i kroję w kostkę. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję przyprawą grecką, skrapiam oliwą. Paprykę kroję w paski, cebulę obieram i kroję w piórka. Układam także na blaszce. Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 15 minut.
Makaron gotuję aldente według opakowania. Kurczaka przesmażam na patelni, dodaję makaron, warzywa zapieczone, doprawiam według uznania jeszcze, posypuję natka pietruszki.



7 komentarzy: