piątek, 13 listopada 2015

Zupa z boczniaków

Szybka, prosta i lekka zupa na rozgrzanie. Boczniki w roli głównej. Z nutą indyjską za sprawą curry. 












20 dkg boczniaków
2 marchewki
1 kawałek selera
1 pora
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka curry indyjskie
szczypta kurkumy
1/2 litra bulionu warzywnego
papryka słodka
sól, pieprz
natka pietruszki
masło klarowane

Marchewki, seler obieram i kroję w paski. Por kroję w krążki. Cebule obieram i drobno kroję. Boczniaki myję, osuszam i kroję w paski. Na patelni na maśle przesmażam cebulę. Dodaję por i dalej przesmażam, marchew, seler. Dolewam bulion dodaję liście laurowe, ziele. Warzywa gotuję chwilę pod przykryciem. Na końcu dodaję boczniaki i gotuję dalej aż grzyby będą miękkie. Na końcu dodaję paprykę słodką, sól, pieprz, kurkumę, curry indyjskie. Zupę podaję z natką pietruszki.

10 komentarzy:

  1. Przypomina flaczki z wyglądu z zdrowsza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nietypowe połączenie, curry i boczniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie też w pierwszej chwili przypomniały flaczki:)
    ciekawy pomysł z curry, ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być pyszna! muszę ją zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej jeszcze nie próbowałam, zapowiada się pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna zupa, zdecydowanie moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak. długo gotować zupę z boczniakami? Nie chciałabym, żeby warzywa sie rozgotowały. POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałą zupka jeszcze nie jadłam boczniaków zawsze jestem z dużym dystansem do tych grzybków jednak ,że ten przepis mnie bardzo zafascynowała zrobię i poinformuję o moim efekcie

    OdpowiedzUsuń