środa, 15 kwietnia 2015

Zapiekanka sojowa z ryżem



Lekka i zdrowa zapiekanka na obiad. Wersja bez mięsa, z sojowymi kostkami. Zapiekanki nie muszą być ciężkie. Polecam dodawać do nich dużo warzyw. W ten sposób przemycimy wszystko co zdrowe w jednym naczyniu.  Warto wykorzystywać mieszanki  mrożonek kiedy nie ma jeszcze świeżych warzyw.





















450 g mieszanki warzywa po chińsku
1 brokuł
1 woreczek ryżu
1 opakowanie kostki sojowej
7 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
olej
przyprawa do kurczaka
15 dkg sera żółtego startego

Mieszankę warzyw przesmażam na patelni na odrobinie oleju. Doprawiam przyprawami załączonymi do warzyw. Kostkę sojową zalewam litrem wody. Wsypuje 1/2 łyżeczkę soli, i dodaję łyżeczkę przyprawy do kurczaka.Odstawiam pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie odsączam z wody na sitku i mocno odciskam. Przekładam na patelnię i chwile przesmażam.. Brokuł dzielę na różyczki gotuję aldente z odrobioną soli i cukru. Ryż gotuję 15 minut, dodaję 2 łyżki oliwy do wody i sól. Do naczynia do zapiekania przekładam na zmianę ryż, kostkę sojową, brokuł, ser żółty, mieszankę warzyw i tak do wyczerpania składników. Układam pomidorki koktajlowe połówki i zapiekam 35 minut temp 200 stopni.

11 komentarzy:

  1. Zdrowa, szybka i na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna i lekka zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kotleciki sojowe:) W takiej wersji ich nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam kupić kostkę sojową można z nią zrobić gulasz, bigos

      Usuń
  4. soje lubię to i taką zapiekankę bym zjadła ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie zawsze tak pieknie i kolorowo że tylko podziwiać ;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. lekko i ze smakiem, lubie takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna zapiekanka, bardzo fajnie skomponowana :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna ta zapiekanka, jaka kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń