czwartek, 30 kwietnia 2015

Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami


Pokrzywy wykorzystywały nasze babcie w kuchni , a że są zdrowe postanowiłam sama do nich sięgnąć i do tego nic nie kosztują






















4 udka od kurczaka
1/3 brokuła
3 garście liści z młodych pokrzyw
1 cebula
1/2 bułki czerstwej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
cukier szczypta

Udka wyluzowuje. Czyli delikatnie zdejmuje skórę do miejsca kostki, nacinając nożem ścięgna w miejscach w których nie odchodzi. Następnie mięso odcinam nożem od kości. Kość odcinam zostawiając kostkę i skórę która na niej pozostaje. Mięso miele maszynką, razem z cebulą i ząbkami czosnku. dodaje sól, pieprz, majeranek roztarty.
Pokrzywy dokładnie myję, sparzam gorącą wodą. Też miele maszynką do mięsa. Bułkę moczę w zimnej wodzie i mocno odsączam. Dodaję razem z jajkiem.Masę dokładnie wyrabiam. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru szczypta. Skórę udek napełniam farszem mięsnym, dodaję całe różyczki brokuła. Następnie zszywam grubą nitką tak żeby farsz trzymał się. Smażę na wolnym ogniu na oleju około 45 minut podlewając zimną wodą od czasu do czasu

14 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na danie! I ciekawią mnie bardzo te pokrzywy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadzienie z pokrzywą bardzo mnie zaintrygowało i z pewnością go wykorzystam (może nie do kurczaka) ale w 100% się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokrzywy można do wszystkiego dodać prawie :-)

      Usuń
  3. to raczej podudzia niż udka, ale wyglądają pysznie! też wypróbowuję nowe dania z pokrzywą, bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego przepisu nie widziałam jeszcze Madziu,
    lubię herbatę z pokrzyw, ale nadzienie ze świeżych?
    jestem bardzo ciekawa tego smaku
    gratuluję pomysłu i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tylko świeże spożywam pokrzywy :-) suszone to herbatkę ewentualnie :-) pozdrawiam ciepło

      Usuń
  5. Też muszę się po nie wybrać i coś pokombinować, pysznie u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Pokrzywy smakują pokrzywami, jak nie piłaś herbaty z suszonej to ciężko określić smak. Z brokułami fajnie smakują.

      Usuń
  7. Świetne danie, bardzo pomysłowo i smacznie rzecz jasna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam kiedyś sałatkę z młodych pokrzyw, ale nie pomyślałabym, że można ich użyć do farszu :) Gratuluję pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
  9. n ie jadam mięsa, ale danie bardzo pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pokrzyw jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem tego dania :)

    OdpowiedzUsuń