poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Rolada z indyka nadziewana mielonym



 Prosta rolada na świąteczny stół. Piecze się sama. Polecam bo jest pyszna. Mięso indyka jest soczyste za sprawą mięsa mielonego.Można jeść na ciepło i na zimno.





















1,20 kg filet z indyka
60 dkg mielone mięso od szynki
1 jajko
1/2  łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
2 łyżki oleju


Mięso mielone przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, majeranek roztarty, sprasowany czosnek, i drobno pokrojoną cebulkę, oraz jajko. Mięso wyrabiam dokładnie.


Filet z indyka rozcinam żeby utworzył się duży płat jeden. Rozbijam go delikatnie, robię to przez worek foliowy żeby nie pryskało. Mięso solę, pieprze, posypuję przyprawą do indyka.Farsz układam na mięsie pozostawiając z każdej strony po 1 cm wolnego miejsca. Roladę zwijam od boku krótszego. Za pomocą sznurka białego obwiązuje ją mocno na około i w poprzek.Roladę układam w brytfannie, dolewam olej i smażę na wolnym ogniu, odwracając ją od czasu do czasu. W między czasie podlewam wodą. Duszę na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Po wystygnięciu zdejmuje sznurek.

10 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda ta rolada z indyka, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie:)
    ale narobiłaś mi ochoty, choć ja robię z kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak smakowicie wygląda, musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie mięsiwa, prawdziwa rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej wędliny jeszcze nie jadłam, ale to bardzo ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. taka rolada to świetny pomysł na obiad ale i jako wędlina :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pracochłonne ,ale bardzo efektowne mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne, efektowne mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki mięsu indyk nabiera soczystości. Kiedyś robiłam podobną, do mielonego dodałam posiekaną drobno paprykę :)

    OdpowiedzUsuń