wtorek, 28 kwietnia 2015

Chleb orkiszowy z ziarnami


Kolejny przepis z ramach testowania ze Świadomym Odżywianiem. Tym razem w  ruch poszły sezam, słonecznik, i siemię lniane Kresto. Powstał zdrowy pełnoziarnisty chleb na zakwasie.Do chleba można przemycić wszystkie zdrowe nasiona które są pożyteczne dla naszych jelit.























1 szklanka aktywnego zakwasu
1/2 kg mąki orkiszowej pszennej pełnoziarnistej
1/2 kg maki pszennej typ 650
1 łyżka płaska soli
1 łyżeczka miodu naturalnego
1/2 szklanka słonecznika Kresto
4 łyżki sezamu Kresto
1/2 szklanki siemienia lnianego Kresto
2 szklanki wody zimnej

Nasiona lnu zaparzam 1/2 szklanką gorącej wody i odstawiam na kilka godzin.
Do miski przekładam zakwas, make pszenna przesiane i mąkę orkiszową, ziarna słonecznika,  sól rozpuszczoną we wodzie.Wszystkie składniki mieszam, dolewam wodę. Ciasto wyrabiam drewnianą łyżką. ciasto może mieć luźna konsystencję pieczone w foremce.Foremki smaruję tłuszczem, i na spód wysypuje sezam. Ciasto dzielę na pół i przekładam do dwóch foremek. Odstawiam do wyrośnięcia na sześć godzin pod przykryciem. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto skrapiam zimą wodą i posypuję wierzch sezamem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika a 250 stopni na 10 minut, potem na 160 stopni na 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremek ciepły, spryskuje wodą, i nakrywam ściereczką do odparowania.


12 komentarzy:

  1. Taki ciepły z masłem, oj pyszny musi być:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny Ci wyrósł! Muszę znów zrobić zaczyn. Czy Twój chleb jest na zaczynie żytnim, czy pszennym?
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chleb jest na zaczynie mieszanym żytnio pszennym, ale to nie ma znaczenia jaki dasz

      Usuń
  3. Piękny ci chlebek wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny chlebuś:)
    uwielbiam ziarna w pieczywie- nie dość że zdrowe to jeszcze bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny Madziu chlebek, ja swój dziś popełniłam, kolejny zresztą :)

    OdpowiedzUsuń