niedziela, 25 stycznia 2015

Kurczak z warzywami


Kolejna moja współpraca tym razem z firmą Świadome ożywianie. Już kiedyś miałam przyjemność testować produkty tej firmy i tym bardziej ciesze się z kolejnej współpracy. Na pierwszy ogień idzie olej Rapso.

Olej marki Rapso, dzięki delikatnej rafinacji, bez użycia środków chemicznych, skutecznie chroni bezcenne składniki zawarte
w rzepaku. Specjalny proces produkcji sprawia również, że olej jest neutralny, przez co nie zmienia oryginalnego smaku potraw oraz posiada wszechstronne zastosowanie kulinarne. Jest idealny do każdego rodzaju kuchni: głębokiego smażenia, gotowania, wypieków oraz sałatek














3 nóżki z kurczaka
2 udka z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
3 gałązki koperku
1 cebula
3 ząbki czosnek
3 łyżki olej Rapso
15 dkg dyni
6 szparagów mrożonych
1 woreczek kaszy jaglanej



1/2 kg pieczarek
1 papryka czerwona
1 por biała część
sól, pieprz
przyprawa ognista
olej Rapso

Kurczak przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, majeranek, ocet winny, bazylię i koperek pokrojony, olej. Mieszam i odstawiam w marynacie na noc. Przekładam do brytfanny i na wolnym ogniu podsmażam mięso podlewając je w między czasie wodą.Dodałam także kawałki dyni które bardzo szybko się podpiekły i wyjęłam je. Mięso duszę do miękkości.
Kasze jaglaną gotuję według opakowania.
Pieczarki umyte kroję w talarki, por także i paprykę paski. Na patelni na oleju dusze por, dodaje paprykę. Wykładam ją na talerz i na tej samej patelni przesmażam pieczarki. Dodaję do nich por i doprawiam solą, pieprzem, przyprawa ognistą. Kurczaka podaję z warzywami i kaszą.


11 komentarzy:

  1. Fajnie tak smacznie pojeść coś innego.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne danie, idealnie w moim guście:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny obiadek i urozmaicone podanie kurczaka :)
    też wykorzystuję moje zapasy mrożonek z lata :) szkoda, że warzyw już została niewielka ilość, za to sporo owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetyczny kurczak, idealnie podany ;0

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie i tak kolorowo, je się oczami, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie obiady, mięso lub warzywka :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Madziu u Ciebie zawsze smacznie, zdrowo i kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam udek,a Ty kusisz swoim daniem niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń