niedziela, 18 stycznia 2015

Karkówka z pieczarkami i topinamburem

Karkówka aromatyczna za sprawą ziół i topinambura. Pokochałam go za jego smak. Pieczony jest bardzo dobry. Polecam podawać go z mięsem zamiast ziemniaków.
























1 kg karkówki
3 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki octu winnego domowego
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli do smaku
pieprz
1 łyżeczka zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 kg topinamburu
30 dkg pieczarek
natka pietruszki

Karkówkę kroję na plastry, przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny, oliwę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn i dokładnie mieszam żeby mięso połączyło się z marynatą. Wstawiam do lodówki pod przykryciem na dobę, może być krócej albo dłużej. Przekładam do brytfanny. Topinambur skrobię jak młode ziemniaki, dokładnie myję i wkładam na chwilę do wody z odrobiną octu żeby nie ściemniał. Wyjmuję z wody i dodaję do karkówki. Wstawiam do piekarnika temp 180-200 stopni na godzinę. W międzyczasie pieczenia podlewam mięso wodą. Pieczarki kroję w plastry i przesmażam na oleju.Doprawiam, solą, pieprzem i podaję z karkówką i topinamburem.

12 komentarzy:

  1. Topinambur jest mi znany tylko z kulinarnych programów w tv więc bardzo chętnie spróbowałabym Twojego dania,żeby poznać jego smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze, musze upolowac ten topinambur i zrobić to danie :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz tym topinamburem, taka karkówka na pewno smakuje świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja na obiad! Bardzo kuszące połączenie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna propozycja :D U nas też topinambur rządzi w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie kolory i jak fajnie podane! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie spróbowałabym tak fantastycznego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Madziu kusisz tym daniem ogromnie, a topinambur posadzę sobie w tym roku w ogrodzie-będę miała podwójną przyjemność, bo i kwiaty pooglądam i korzonki pojem:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł na karkówkę, zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę wreszcie dorwać topinambur, bo ostatnio mam problem :(
    konkretny obiad :)

    OdpowiedzUsuń