wtorek, 27 stycznia 2015

Bakłażan nadziewany kaszą owsianą

Niedawno odkryłam kasze owsianą i zakochałam się w niej. Jestem wielką fanką wszelakich kasz. Owsiana w smaku przypomina płatki owsiane, kształtem także. Z bakłażanem fajnie smakuje, lekka i zdrowa potrawa. Zimą udało mi się kupić bakłażana taniej niż w sezonie. Szkoda tylko że nie ten smak, jak w sezonie letnim.




















2 bakłażany
1 woreczek kaszy owsianej
1 opakowanie tofu naturalne
1 pęczek pietruszki
30 dkg dyni
sól, pieprz
bazylia, oregano, rozmaryn szczypta 1/2lyżeczki razem
5 pomidorków koktajlowych
olej

 Kasze gotuję 15 minut. Wyjmuję z woreczka i studzę.
Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam środek. Posypuję obficie sola. odstawiam na 30 minut. Spłukuje zimą wodą i osuszam. Smaruję obficie olejem i wkładam do piekarnika temp 200 stopni na 35 minut.
Dynię obieram, i kroję w kostkę.Układam na osobnej blaszce na papierze do pieczenia. Posypuję bazylią, rozmarynem , oregano, solą, pieprzem. Piekę 5-10 minut temp 190 stopni. Dynia ma być lekko miękka.Piekę razem z bakłażanem.

Podpieczony miąższ bakłażana kroję, dodaję do kaszy. Natkę pietruszki kroję drobno, tofu w kostkę małą, dodaje dynię. Doprawiam solą, pieprzem. Farszem napełniam bakłażanowe łódki, dodaję połówki pomidorków koktajlowych i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika temp 200 stopni.



24 komentarze:

  1. widziałam taką kaszę, ale nie miałam na nią pomysłu, teraz kupię na pewno;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio widziałam kaszę owsianą w jednym sklepie i tak się zastanawiałam, czy kupić.
    Głupia, że nie wzięłam, bo Twoje danie prezentuje się wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie o tej porze roku aż się chce takich kolorów na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham bakłażany i chcę takiego:-) Cudnie wyglądają:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne , kolorowe i bardzo zachęcające zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaszy owsianej jeszcze nie próbowałam. Jestem ciekawa czy mi zasmakuje. A takiego bakłażana chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jem oczami wszystko ,co podajesz.Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie, wesoło i kolorowo! :) Z kaszą owsianą jeszcze nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie chyba za skomplikowane.
    Wygląda bajecznie.
    Z chęcią zamowilabym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Myszko,tak pięknie wszystko serwujesz,że nawet do bakłażana byś mnie przekonała:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Madziu bakłażan wygląda wspaniale!
    teraz nic tak nie smakuje jak w sezonie, ale lepiej takie niz żadne
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam kaszy owsianej, ale te bakłażany wyglądają cudownie :) Na pewno tak smakowały :)
    Uwielbiam faszerowane bakłażany i faszeruję je najczęściej kaszą jaglaną lub bulgurem.

    OdpowiedzUsuń
  13. nadziewane warzywa - pyszności :) kaszy owsianej jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam kaszę owsianą! w zestawie z warzywami komponuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawe, nigdy nie jadłam kaszy owsianej! muszę ją koniecznie kupić! całe danie świetne, zachowuję przepis do lata :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. U Ciebie to wszystko takie piękne, kolorowe i pyszne. Zazdroszczę współbiesiadnikom, że mogą próbować tych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kasza owsiana? Nie słyszałam nawet o niej :) Jak zwykle pysznie tu u Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest do kupienia chyba od niedawana ale może się mylę.

      Usuń
  18. Muszę koniecznie wypróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie kolorowe :) pycha!

    OdpowiedzUsuń