sobota, 10 sierpnia 2013

Pierogi ze śliwkami







  • 500 gram mąki
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 50 dkg śliwek
  • borówki
  • szczypta soli

Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrawam okrągłe placuszki. Śliwki myję, pozbawiam pestek, kroję na kawałki, i dodaję do każdego pieroga, następnie sklejam. Gotuję w gorącej wodzie około 2 minuty po wypłynięciu.  Pierogi podaję z borówkami.

10 komentarzy:

  1. Raz jagódka,raz śliweczka-obie wersje pierogów baaaaardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe pierogi takich jeszcze nie jadłam :)
    Zapraszam do mnie na muffinki z borówkami ...

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności :) nabrałam wielkiej ochoty na pierogi z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności ! Już bym jadła !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi z owocami:) Chyba się wproszę do Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej tym mozna mnie zwieść, uwielbiam pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  7. narobiłaś mi ochoty na te pierożki :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zaproś mnie, nie jadłam jeszcze pierogów ze sliwkami...

    OdpowiedzUsuń
  9. Z jagodami sa najlepsze, a ze sliwka jeszcze nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń