wtorek, 20 sierpnia 2013
Leczo
1 cukinia duża 1,5 kg około
1 papryczka chili
1/2 pęczka pietruszki
1 kg pomidorów
10 pomidorków koktajlowych zółtych
1 pierś z kurczaka
30 dkg boczku wędzonego
1 cebula
sól
pieprz
bazylia świeża
olej
Cukinię obrałam i pokroiłam w kostkę dużą. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, to samo robię z boczkiem. Cebulkę kroję drobno i przesmażam na patelni, dodaję pierś, boczek i dalej przesmażam. Mięso wykładam na talerz, i na tej samej patelni przesmażam cukinię z pomidorami, które wcześniej sparzam i obieram. Warzywa duszę do miękkości, dodaje mięso, pokrojoną pietruszkę. papryczkę chili, doprawiam sola, pieprzem. Polecam dodać paprykę ja akurat jej nie miałam, więc nie dodałam. Dekoruję bazylią
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńJa myślałam, że te żółte to śliwki lub morele;-) Fajne leczo:-)
OdpowiedzUsuńTe zółte to z mojej plantacji pomidorki ha ha w doniczkach :-)
UsuńAle dziś u Ciebie smacznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuńPięknie podane, zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńmmm, jakie apetyczne, kolorowe pycha! b. lubię takie leczo
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo, ale bez mięsa, i cukinii nie obieram, zajadam sie tym prawie całe lato :) A pomidorki śliczne sobie wyhodowałaś :)
OdpowiedzUsuńpyszne!! obowiązkowe danie letnie :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe leczo, muszę zrobić koniecznie ;)
OdpowiedzUsuń