czwartek, 1 sierpnia 2013

Łaciate gofry śmietanowo jogurtowe z truskawkami











Ciasto gofry:

2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanka oleju rzepakowego
250 ml wody
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka kakao czarne
1 łyżka spirytusu
Sól szczypta

Krem na gofry:

250 ml śmietanki kremówki
400 ml jogurtu greckiego
1 łyżka cukru waniliowego

Do dekoracji:
30 dkg truskawek
10 dkg poziomek
Konfitura truskawkowa:
20 dkg truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego

Mąkę przesiewam, dodaję wodę, następnie olej i śmietanę kremówkę, oraz szczyptę soli, spirytus. Miksuję blenderem na puszystą masę. Ciasto musi gyć gęściejsze niż na naleśniki. Połowę ciasta odlewam, dodaję kakao i miksuję. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Gofrownicę smaruję olejem, rozgrzewam wylewam ciasto 2 łyżki jasnego, 1 łyżka ciemnego. Na jednego gofra potrzeba około 3 łyżek ciasta. Można dodać proszek do pieczenia. 

Krem:
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, dodaję jogurt grecki i mieszam dokładnie już ręką. 

Konfitura:
Truskawki myję, obieram z szypułek, kroję na plastry, dodaję cukier trzcinowy i przesmażam na wolnym ogniu.
Gofry podaję z kremem śmietanowo jogurtowym, truskawkami, poziomkami oraz konfiturą. Smacznego

8 komentarzy:

  1. Wyglądają uroczo, dzieci byłyby zachwycone;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dawna mnie meczą o gofry, może Twoje zrobię jako niespodziankę;-) Śliczne:-)!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności, ja uwielbiam gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności :) jak ja dawno nie jadłam gofrów ;/ a też mi się z latem kojarzą :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym zjadła takiego gofra! :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wesoło, kolorowo i na pewno pysznie, polecam się i zapraszam do mnie :) czekam na Pani ocenę na http://nymuffin.blogspot.com/2014/04/waffles-with-strawberries-gofry-z.html#.U0FnMaK9Yb4 Pozdrawiam NEW YORK MUFFIN

    OdpowiedzUsuń