wtorek, 27 sierpnia 2013

Papryka w zalewie

Przyszedł teraz czas na paprykę w zalewie, zrobiłam dwie wersje jeden kolor czerwony, i mieszane. Polecam na zimę bardzo się przyda.














5 kg papryki żółta, zielona, czerwona
1 litr wody
1 łyżka soli
½ szklanka cukru
½ szklanka octu
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
1 liść laurowy
Olej rzepakowy
1 główka czosnku

Paprykę, pozbawiam nasion, kroję na mniejsze paski i myję. Następnie wrzucam do garnka z gotującą się wodą i blanszuję.
Zalewa:
Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy,gorczycę i zagotowuję. Wyłączam gaz, i zalewę odstawiam. Papryki kawałki wkładam do słoików z każdego koloru, albo jeden kolor jak to woli. Zalewam zalewą, do każdego słoika wlewam 1 łyżkę oliwy, dodaję po jednym ząbku czosnku, zakręcam słoiki i pasteryzuję. Do dużego garnka wlewam wodę, do wysokości około ¾ słoików i zagotowuję. Po zagotowaniu wyłączam.

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką paprykę, muszę zrobić w tym roku, bo już mi się kończy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakiego octu uzylas w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też wszyscy uwielbiają taką paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię taką paprykę :) jeszcze się za to nie zabrałam ;/ brak czasu ....

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada przepięknie, może i ja zrobię w tym roku papryke...

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę dopiero robić, a u Ciebie papryczka już w słoiczkach, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Będę dopiero robić, a u Ciebie papryczka już w słoiczkach, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Będę dopiero robić, a u Ciebie papryczka już w słoiczkach, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jeszcze przed marynowaniem papryki w tym roku. Może jutro się wybiorę na rynek po nią. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń