wtorek, 13 sierpnia 2013

Lodowo-owocowe orzeźwienie lata z grilla

 Deser zrobiłam w zeszłym roku. Ale nie miałam jakoś okazji go dodać. To są moje smaki lata w formie kwiatków jadalnych z owoców. Motylek także postanowił dołączyć do owocowej łąki kwiatowej :-)







2 gruszki
2 gałki lodów śmietankowo-truskawkowych
Kilka kulek czarnej porzeczki
Kilka kulek borówki
7 malin
1 morela
20 truskawek
15 gron winogrona białego
5gron winogrona Czarnego
4 śliwki węgierki duże
Mięta świeża
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
1 cytryna
2 kostki czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka

 Gruszki wydrążam i skrapiam cytryną, żeby nie ściemniały. Następnie grilluje je na grillu elektrycznym około 5minut z obu stron. Śmietanę kremówkę ubijam. Do żelatyny  dodaje 2 łyżki zimnej wody a następnie jak napęcznieje dodaje gorącą wodę i rozpuszczam. Jak ostygnie dodaje do śmietany razem z cukrem. Na talerzu szprycą wyciskam śmietanę i układam na niej różne kwiatki z owoców. Truskawki kroje na plastry i robię kwiatka .To samo ze śliwkami ścinam boki i układam w rozetę. Maliny dekoruje borówkami. Z winogrona nacinam listki i układam w kwiatka. Na zgrillowane gruszki układam 2 gałki lodów, dekoruje czarną porzeczką. 10 truskawek blenderuje i wylewam sos truskawkowy na talerz. Czekoladę rozpuszczam dodaje mleko i pokrojone truskawki 2 sztuki z  szypułkami moczę w czekoladzie i układam na gruszce. Smacznego

8 komentarzy:

  1. jak Ty potrafisz wszystko pięknie podać :) aż chce się jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wow ale cuda :) aż szkoda je zjadać :) ja motylka poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też zawsze jestem pod wrażeniem, jak to pięknie podajesz, dekorujesz, Łucja a widziałaś tego motylka z jabłka? rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń