wtorek, 23 lipca 2013

Krem brokułowo kalafiorowy od serca















½ kalafiora dużego
½ brokuła
1 cebula
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego
1 marchewka
Bazylia świeża
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy

Przepis ten bierze udział w konkursie z olejem rzepakowym

Kalafior, brokuł i marchewkę gotuje aldente. Warzywa mają być na wpół miękko. Cebulkę obieram, czosnek też, kroję i przesmażam na patelni na oleju. Dodaję bulion warzywny. Brokuł  ugotowany wkładam do jednego garnka, zalewam połową bulionu i miksuje blenderem na gładką masę. To samo robię z kalafiorem. Doprawiam solą, pieprzem dwa kremy. Na talerz wylewam krem brokułowy, na środek wylewam krem z kalafiora, posłużyłam się do zrobienia serca, foremką do ciastek. Serca marchewkowe wycięłam specjalnym nożykiem. Zupę krem dekoruję bazylią świeża.






 





7 komentarzy:

  1. Ta zupka jest prześliczna!Aż szkoda by było naruszyć tej pięknej dekoracji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczna zupka:) szkoda aż jej jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ślicznie ozdobiona ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczna, ja bym jej nie zjadła, tak ładnie wygląda; D

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna zupka, a do tego podana faktycznie od serca :)

    OdpowiedzUsuń