niedziela, 9 września 2012

Chleb żytni



Chleb żytni na zakwasie
z nasionami lnu


Upiecz Smakowity Chleb!

   
Kolejny chlebek mój, tym razem na zakwasie żytni.Taki jak za dawnych lat piekły nasze babcie. Upieczony specjalnie  w ramach akcji zabawy "Upiecz Smakowity Chleb"  której patronem są Zakłady Tłuszczowe Kruszwica producent margaryny Smakowita.






1 kg mąki żytniej 720
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
2 łyżki nasion dyni
2 łyżki nasion lnu
1 łyżka soli
½ szklanki zakwasu wcześniej przygotowanego

Do zakwasu dodajemy 1 szklankę mąki żytniej w odstępach  2 godzin dwa razy i dodajemy pół szklanki wody za każdym razem. I wyrabiamy zaczyn, który przez noc pracuje . Zostawiamy pod przykryciem. Mąkę pełnoziarnistą z nasionami lnu i dyni zaparzamy , wlewamy szklankę gorącej wody. Zostawiamy przez noc. Na drugi dzień zaczyn który mam wyrobiony odkładam pól szklanki na następny chleb, do reszty dodajemy sparzoną mąkę z otrębami i nasionami i łyżkę soli rozpuszczonej w wodzie i wyrabiamy ścisłe ciasto. Wkładamy do koszyczka wyłożonego ściereczka podsypanej mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 h i przykrywamy folią. Formujemy bochenek i nacinamy go nożem
Pieczemy w temperaturze najpierw 250 na 10 minut i zmniejszamy na 180 i pieczemy godzinę. Wykładamy na raszki chleb żeby odparował, spryskujemy wodą, przykrywamy ściereczką do wystygnięcia. 









Chlebek posmarowany Smakowitą



Upiecz Smakowity Chleb!

2 komentarze:

  1. Musiał być pyszny!

    /ps. zapraszam do mnie na konkurs: http://mish-mash-mission.blogspot.com/2012/09/konkurs-kulinarny.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy do ciasta dodajemy tą reszte mąki z kilograma? Nie ma tego w opisie? Dałam cąle kilo i ciasto jest okropnie twarde, nie wiem czy tak ma być. czy szklanka wody to nie za mało na kilogram mąki?

    OdpowiedzUsuń