środa, 1 lutego 2023

Ryba po indyjsku w sosie mango

 Orientalne smaki którym się nie oprzecie.Łosoś i dorsz w duecie. Podałam je w pysznym sosie mango ze szpinakiem. Oczywiście ostra nuta jest zwieńczeniem .

 




składniki:

200 g filetu z dorsza

200 g filetu z łososia

1 cebula

3 ząbki czosnku

200 ml pulpy mango

1 łyżeczka przyprawy curry

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1 kawałek imbiru, papryczka chili

sól, pieprz czarny i czerwony, limonka

olej Curry

100 g szpinaku baby

300 ml mleczka kokosowego

1/2 szklanki ryżu czarnego

Rybę kroję na kawałki, posypuję solą, pieprzem. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Cebulę i czosnek drobno siekam i przesmażam na rozgrzanym oleju curry. Dodaję starty imbir, paprykę wędzoną, papryczką chili pokrojoną, przyprawę curry i przesmażam chwilę. Wlewam pulpę mango, zagotowuję, dodaję mleczko kokosowe i chwilę redukuję. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję liście szpinaku i mieszam. Na wierzchu układam kawałki ryby. Pod przykryciem duszę około pięć minut. Podaję z czarnym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz