Orientalne smaki którym się nie oprzecie.Łosoś i dorsz w duecie. Podałam je w pysznym sosie mango ze szpinakiem. Oczywiście ostra nuta jest zwieńczeniem .
składniki:
200 g filetu z dorsza
200 g filetu z łososia
1 cebula
3 ząbki czosnku
200 ml pulpy mango
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 kawałek imbiru, papryczka chili
sól, pieprz czarny i czerwony, limonka
olej Curry
100 g szpinaku baby
300 ml mleczka kokosowego
1/2 szklanki ryżu czarnego
Rybę kroję na kawałki, posypuję solą, pieprzem. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Cebulę i czosnek drobno siekam i przesmażam na rozgrzanym oleju curry. Dodaję starty imbir, paprykę wędzoną, papryczką chili pokrojoną, przyprawę curry i przesmażam chwilę. Wlewam pulpę mango, zagotowuję, dodaję mleczko kokosowe i chwilę redukuję. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję liście szpinaku i mieszam. Na wierzchu układam kawałki ryby. Pod przykryciem duszę około pięć minut. Podaję z czarnym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz