wtorek, 7 lutego 2023

Polędwica po azjatycku

 Polędwicę przygotujecie bardzo szybko. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Nie odrwicie się od patelni za sprawą orientalnych smaków. Swoja cukinię pokroiłam specjalnym nożykiem, ale można też zrobić paski zwykłym nożem.

 

 








1 polędwica wieprzowa

200 g makaronu Soba

1 papryka czerwona

1 cukinia mała

1 cebula

1 garść grzybów mun krojonych

1/2 papryczki chili

olej kokosowy

 2 ząbki czosnku

1 por biała część

sos:

3 łyżki octu ryżowego

6 łyżek sosu sojowego

sól, pieprz

50 ml wody

1 łyżka cukru brązowego

W miseczce mieszam składniki sosu. Grzyby mum moczę w gorącej wodzie 30 minut. Następnie gotuję je około 25 minut. Makaron przygotowuję według instrukcji opakowania.

Polędwicę oczyszczam z błonek. Kroję na małe paseczki. Posypuję pieprzem, solą.

Cebulę i czosnek drobno kroję. Por kroję w krążki. Paprykę, chili w kostkę.Cukinię kroję za pomocą specjalnego noża spiralowego na nitki. Na patelni wok rozgrzewam olej kokosowy. Przesmażam cebulę, czosnek, dodaję por, paprykę, grzyby, na końcu dodaję cukinię. Odkładam na talerz. Na tej samej patelni na odrobinie oleju przesmażam mięso z każdej strony około 3 minuty. Do mięsa, dodaję warzywa, sos. Całość mieszam i przesmażam jeszcze około 2 minuty. Mieszam z makaronem i smażę minutę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz