poniedziałek, 26 grudnia 2022

Rolada drobiowa z kapustą i kiełbasą

 Receptura powstała na zasadzie co zrobić coś dobrego i szybkiego na święta. Miałam ugotowaną kapustę z grzybami i postawiłam ją wykorzystać. A że myśliwska kiełbasa nadaje się idealnie jako nadzienie to powstała taka oto rolada.

 

 


 




 

mielone:

1 pierś z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

przyprawa do mielonego

nadzienie:

30 dkg kapusta  z grzybami suszonymi ugotowana

2 kiełbasy myśliwskie


Pierś  z kurczaka, cebulę, czosnek mielę. Do mięsa dodaję jajko,bułkę tartą, przyprawę i mieszam. Na desce układam arkusz foli aluminiowej. Układam na nim mięso w formie kwadratu około 15x15 cm. Kapustę odsączyłam jeszcze na sitku z nadmiaru wody. Rozkładam na nim kapustę zostawiając po 2 cm z każdego boku bez kapusty. Kiełbasę układam po długości od jednego brzegu. Zwijam razem z folią mięso uważając żeby folia nie dostała się do środka rolady. Końce rolady sklejam i zawijam folią. Jeszcze ręką formuję roladę dociskając mięso. Wstawiam roladę do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Wstawiam formę zmniejszam na 200 stopni i piekę 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzę i odwijam z foli. Można ją podać na ciepło i zimno.

2 komentarze: