poniedziałek, 22 sierpnia 2022

Gryczane gofry z sałatką z bobu i cukinii

Gofry podwójnie gryczane bo zrobione z kaszy i podane z sałatką z kaszy. Do tego  sezonowy bób, cukinia młoda i jej kwiaty z mojego ogródka, pomidorki i zioła.

 

 


 





gofry gryczane:

200 g kaszy gryczanej ugotowanej

2 jajka

100 g jogurtu greckiego

4 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku dopieczenia

100 g mąki pszennej

sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła włoskie

sałatka:

200  g kaszy gryczanej ugotowanej

8 pomidorków koktajlowych

natka pietruszki, bazylia

200 g bobu

1 cukinia żółta

4 kwiaty cukinii

sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła włoskie

Gofry:

Wszystkie składniki przekładam do miski. Kaszę gotuję wcześniej i studzę. Miksuję blenderem. Gofrownicę rozgrzewam, wcześniej smaruję olejem. Smażę gofry na rumiany kolor żeby były chrupiące, czas smażenie zależy od mocy gofrownicy.

Sałatka:

Bób gotuję trzy minuty w osolonej wodzie. Przelewam zimną wodą i obieram z łupinek. Do miski przekładam kaszę, dodaję posiekaną natkę pietruszki, pomidorki pokrojone, bób. Cukinię kroję w plastry i smażę na patelni na oleju. Kwiaty cukinii pozbawiam pręcików ze środka i też smażę na oleju. Cukinię dodaję do kaszy, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ziołami włoskimi. Gofry podaję z sałatką, dekoruję kwiatami cukinii i bazylią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz