środa, 3 sierpnia 2022

Czarny burger vege szarpany

  Czarny burger szarpany. Dosłownie po podałam go z jackrut szarpanym. Muszę przyznać że świetny zamiennik mięsa dla wegan i nie tylko. Jadłam go pierwszy raz i na pewno nie ostatni.





 


ciasto:

230 g mąki pszennej chlebowej typ 650

1/2 łyżeczki soli

120 ml mleka

20 g masła

10 g drożdży świeżych

1 jajko

1 łyżka węgla aktywnego

1 łyżeczka cukru

 

dodatki:

1 bakłażan

1 pomidor

ogórek zielony i małosolny

1 papryka czerwona 

roszponka, liście sałaty dwie garście

sos czosnkowy

 

marynata jackfrut:

500 g jackfruit szarpany

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki ketchupu

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek suszony

2 łyżki sosu sojowego

Ciasto:

Przepis na 4 sztuki

Do miski przekładam drożdże dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aż zaczyn będzie pracował, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka, węgiel, jajko i wyrabiam mikserem ciasto. Na końcu dodaję masło roztopione zimne i dalej wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam, formuję wałek który dzielę na osiem części. Formuję kulki,  układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Bułki przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję sezamem.Wstawiam na 15 minut aż się ładnie zrumienią.

Przełożenie:

Jackfruit odsączam z zalewy, przekładam do miseczki, dodaję składniki marynaty i odstawiam na 15 minut. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni. Bakłażana kroję w plastry, posypuję solą, odstawiam na 30 minut. Zmywam sól i osuszam bakłażana. Smażę na patelni grillowej na oleju. Doprawiam pieprzem. 

Bułkę kroję na pół, smaruję sosem układam roszponkę, sałatę, plaster bakłażana, jackfruit, plaster ogórka, papryki, pomidora, bakłażana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz