niedziela, 22 grudnia 2019

Tort makowo orzechowy choinka bezglutenowy

Świąteczny torcik z makiem i orzechami pod choinką. Lekki jak puch, z musem z moreli suszonych. Prosty, delikatny w smaku. Na pewno rodzina i goście będą zachwyceni.






































biszkopt makowo orzechowy:

6 jajek wielkość M
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki maku
2/3 szklanki mąki z orzechów arachidowych/ mielone orzechy/

mus morelowy:

100 g moreli suszonych
60 g miechunki suszonej
2 pomarańcze

krem:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 36 %
2 łyżki cukru pudru

dekoracja:

wiórki kokosowe, mak, kulki kokosowe, perełki, lukier

ciastka choinki:

1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka masła
2 żółtka
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
skórka pomarańczowa opcjonalnie

Biszkopt makowo orzechowy:

Białka o temp pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka. Mieszam mikserem. Mąkę orzechową, mak, proszek do pieczenia, dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam formę. Piekę 40-45 minut góra dół. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem ciasto.

Mus morelowy:

Morele suszone i miechunkę, zalewam gorącą wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień odcedzam, przekładam do pojemnika, dodaję sok z pomarańczy i miksuję blenderem. 

Krem:

Mascarpone, śmietanę, puder przekładam do miski i ubijam mikserem.

Ciastka:

Do miski przekładam mąkę, cukier, skórkę pomarańczową, żółtka, masło i ciasto krótko zagniatam rękoma. Wstawiam na godzinę do zamrażalnika. Wałkuję na stolnicy podsypanej mąką cienko. Wycinam prostokąty większe niż foremka choinka. To w nich będziemy odciskać choinki. Układamy na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem. Piekanrik nagrzewam temp 160 stopni i piekę ciastka około 10 minut aż się lekko zrumienią. 
Po upieczeniu lukruję je, dekoruję perełkami jadalnymi i wiórkami.

Przełożenie:

Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat smaruję 1/3 kremu, na nim wykładam połowę musu morelowego, kolejny blat biszkoptu, mus morelowy i ostatni blat. Tort smaruję resztą kremu. Dekoruję ciastkami, wiórkami, makiem, perełkami, kulkami kokosowymi.





2 komentarze: