piątek, 6 grudnia 2019

Sero makowiec z frużeliną wiśniową w tarcie


Tarta pod gwiazdami z wiśniami, makiem, serem. Taki sero makowiec ale w innym wykonaniu. Sama nie wiem co jest w niej najlepsze, frużelina czy mak który uwielbiam.





























ciasto kruche:

250 g maki pszennej typ 500
125 g masła
1 łyżka cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

frużelina wiśniowa:

300 g wiśni mrożonych
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 cytryny

masa serowa:

450 g sera twarogowego
300 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej startej

masa makowa:

200 g maku
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 żółtko
3 białka
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
500 ml mleka
2 łyżki cukru trzcinowego

dekoracja:

czekolada gorzka

Ciasto kruche:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone masło, żółtka, sól, cukier i ciasto kroję nożem a potem zagniatam krótko rękoma. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru, zapobiega to przyklejaniu się ciasta i nie trzeba go podsypywać mąką co powoduje jego twardnienie. Ciasto przekładam do formy tarta o średnicy 26 cm, ugniatam boki i odcinam resztę ciasta z którego zrobię gwiazdki. Na ciasto wykładam arkusz papieru na który wysypuję fasolę która obciąży nam spód. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam blaszkę na 10 minut. Po tym czasie zdejmuję papier z fasolą i zapiekam jeszcze kolejne 10 minut aż się przyrumieni. Z reszty ciasta robię  gwiazdki które piekę 5-10 minut temp 160 stopni. Oblewam je czekoladą.

Frużelina:

Wiśnie przekładam do garnka i podgrzewam żeby puściły sok. 1/3 szklanki soku odlewam.  Do wiśni dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu pięć minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w odlanym zimnym soku i wlewam do gotujących się wiśni. Mieszam i chwile gotuję. Odstawiam do przestygnięcia.

Masa serowa:

Ser mielę dwa razy. Do sera dodaję jajko, budyń, skórkę pomarańczową,  puder, śmietanę i mieszam mikserem do połączenia się składników.

Masa makowa:

Mak zalewam mlekiem i gotuję na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie przelewam na sito i odcedzam. Mak mielę dwa razy maszynką. Masło przekładam na patelnię rozpuszczam, dodaję skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy posiekane, miód, cukier i  podgrzewam. Na końcu dodaję mak i żółtko. Jak masa ostygnie dodaję ubitą pianę z trzech białek i mieszam.

Na spód kruchy zimny wykładam masę makową, na nią połowę masy serowej, frużelinę/ dwie łyżki odkładam do dekoracji/ i resztę masy serowej. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni termoobieg i piekę 15 minut, potem zmniejszam na 130 stopni i piekę 25 minut. Ciasto zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach żeby wystygło. Zimne dekoruję ciastkami i resztą frużeliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz