sobota, 7 grudnia 2019

Chleb ze szpinakiem i kiełbaskami

Franki podbijają poranki Tak tak u mnie Franki królują na śniadanie, kolację, do pracy, do szkoły, na lunch. Przygotowałam z nimi przepyszny chlebek ze szpinakiem i kiełbaskami. Tak naprawdę nie potrzeba już wiele do niego. Można zjeść go bez obkładu, posmarować masłem, obłożyć plasterkiem sera. Przemyciłam w nim świeży szpinak, dzięki czemu mamy dodatkowe witaminy w śniadaniu. Jak widzicie kiełbaski Morliny można podać na wiele sposobów. Kto powiedział że śniadanie musi być nudne.




































składniki ciasto:

500 g mąki pszennej typ  650
2 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
100 g szpinaku baby
50 ml oleju rzepakowego
350 ml wody letniej
1 opakowanie kiełbasek Franki Morliny 6 sztuk


Drożdże przekładam do miski, wlewam 70 ml wody, dodaję szczyptę cukru, mąki /około 1 łyżka/  tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól i mieszam. Porcję dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję 200 ml wody letniej i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w misce
Szpinak myję, płuczę, osuszam, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję olej, resztę wody i miksuję blenderem. Szpinakowy sok dodaję do drugiej części mąki i wyrabiam mikserem. Dwa kolory ciasta odstawiam w misce do wyrośnięcia na 90 minut w ciepłe miejsce. 
Po wyrośnięciu przekładam ciasta na deskę i zagniatam je. Ciasto białe dzielę na trzy części. Zielone też. Każdą cześć rozwałkowuję na prostokąt o długości blaszki u mnie 30 cm i szerokości około 8 cm. Na jasnym prostokącie układam po dwie kiełbaski wzdłuż. Zwijam w rulon. Tak samo robię z pozostałymi dwoma jasnymi prostokątami. Z zielonego ciasta formuję wałki o długości 30 cm. Blaszkę o wymiarach 30x11 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam wałek zielony, obok jasny, i zielony. Drugi rząd,jasny, zielony, jasny. Odstawiam chleb do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp 210 stopni wstawiam formę piekę 10 minut i zmniejszam piekarnik na 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję chleb zimną wodą i przykrywam ściereczką.



Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

1 komentarz: