wtorek, 3 grudnia 2019

Terrina ze śledziem i piklami

Świąteczna terrina którą zachwycicie rodzinę. Jest lekka, pyszna z dodatkiem korniszonów, mini kukurydzy i barszczu. Śledzie można podać ciekawie a nie tylko w śmietanie.















5 płatów śledzi matias
400 g śmietany 18 % gęstej
2 łyżeczki żelatyny
314 ml pikli warzywnych / cebulka, korniszony mini,kukurydza mini, marchewka plastry/
3 łyżki ćwikły z chrzanem
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
koper do dekoracji
sól, pieprz

Wykonanie:

Foremkę małą aluminiową wykładam całą folią spożywczą. Wymiary foremki 19x9 cm.

Śledzie moczę w zimnej wodzie kilka godzin żeby nie były takie słone. Przekładam na sitko żeby się odsączyły.

Łyżeczkę żelatyny zalewam łyżką zimnej wody żeby napęczniała, dodaję trzy łyżki gorącej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję trzy łyżki śmietany i hartuję żelatynę. Wlewam do 300 g śmietany. Dodaję pokrojoną natkę, pieprz, szczyptę soli. Pikle odcedzam na sitku. Na dno foremki ze śledziami wykładam trzy łyżki śmietany, układam pikle i znowu śmietana. Wstawiam do lodówki.
Drugą łyżeczkę żelatyny też rozpuszczam w wodzie i dodaję 100 g śmietany do zahartowania. Dodaję ćwikłę z chrzanem i mieszam. Wylewam na stężałą warstwę jasną. Przykrywam dwoma płatami śledzi wzdłuż foremki. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Dekoruje koperkiem i piklami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz