sobota, 14 września 2019

Pizza z gruszką dynią i kukurydzą

Jedliście pizze z gruszką, dynią i kukurydzą. Jak nie to to koniecznie musicie to nadrobić. Do pizzy zrobiłam prosty bo dwuskładnikowy sos serowy. Nie muszę pisać jaki był dobry. Jest to moja jesienna propozycja pizzy wegetariańskiej. Kukurydza soczysta, fajna chrupiąca najlepsza świeża ale chyba nie muszę nikogo przekonywać.




























ciasto:

250 g mąki do pizzy 00
1 łyżka oleju
szczypta soli
przyprawa włoska 1/2 łyżeczki
150 ml wody letniej
1 dkg drożdży
szczypta cukru

sos:

100 g sera lazur z pleśnią
200 g śmietany gęstej 18 %

pozostałe:

2 gruszki
200 g dyni hokkaido
1 kolba kukurydzy ugotowana
120 sera camembert
przyprawa do pizzy
bazylia świeża
olej rzepakowy

Ciasto:

Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, wlewam 50 ml wody i łyżkę mąki. Zaczyn mieszam i odstawiam na 30 minut. Do zaczynu dodaję resztę mąki, wlewam olej, resztę wody, sól, przyprawę włoską i zarabiam mikserem ciasto aż będzie dobrze wyrobione i gładkie. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
Po tym czasie przekładam ciasto na stolnice i zagniatam. Dzielę na dwie części. Do piekarnika wstawiam kamień do pizzy i nagrzewam go na 250 stopni.

Pozostałe:

Gruszki ze skórą kroję na 0.5 cm plastry. Na patelni grillowej wylewam łyżkę oleju i układam plastry gruszki. Chwilę grilluję.

Sos:

Do garnka przekładam pokrojony ser lazur, kawałek zostawiam do dekoracji. Dodaję śmietanę i podgrzewam aż całość się rozpuści i połączy.

Ciasto rozciągam na cienki placek, smaruję połową sosu, układam plastry sera camembert, plastry gruszki, kawałki pokrojonej dyni, posypuję przyprawą do pizzy. Pizzę przekładam na kamień gorący, zmniejszam temp do 210 stopni i piekę około 20 minut. Kolbe kukurydzy obkrawam. Po wyjęciu z piekarnika pizzy, układam kukurydze dodaję bazylię, lazur pozostały.


1 komentarz: