wtorek, 24 września 2019

Kisiel gruszkowy z figą

Jesienny deser do zrobienia w 10 minut. Domowy kisiel z kawałkami gruszek, podałam ze śmietaną i figami. To skarby owocowe tej pory roku. Proste a jakie dobre. Bo w prostocie często tkwi to co najlepsze.




















składniki kisiel:

3 gruszki
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 ml wody
1/2 cytryny

pozostałe:

3 figi
125 ml śmietany kremówki 30 %
płatki migdałów uprażone
mięta
cynamon

Kisiel:

Gruszki obieram, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wlewam 250 ml wody i gotuję na wolnym ogniu aż gruszki będą miękkie. W 50 ml wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną. Wlewam do gotujących się gruszek i mieszam. Gorący kisiel przelewam do szklanek. 

Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Układam na przestudzonym kisielu. Dodaję cząstki fig, posypuję płatkami migdałów, cynamonem.

1 komentarz:

  1. super wyglada. szkoda, ze sam nie potrafie piec, bo robilbym takie rzeczy caly czas :)
    na kazde urodziny zamawiam tort z https://e-torty.pl/.

    OdpowiedzUsuń