niedziela, 25 sierpnia 2019

Styropianowiec z jagodami


Jagódki jagódki małe czarne jagódki. Któż ich nie lubi. Ja je uwielbiam i zbieram tak długo aż się nie skończą. Tym razem pyszne ciasto styropian z jagodami. Dlaczego taka nazwa. Ciacho imituje sernik, a nie jest z sera tylko z jogurtu i białek. W fakturze przypomina trochę styropian ale pyszny, słodki. Ciacho jest bezglutenowe, mogą je jeść osoby z nietolerancją na gluten.


















ciasto kruche:


2 szklanki mąki mix bezglutenowa/ kukurydziana, ziemniaczana, kokosowa/
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
200 g masła zimnego
szczypta soli
4 żółtka

masa jogurtowa:

4 białka
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
800 g jogurtu greckiego
2 opakowania budyniu
30 dkg jagód

Ciasto kruche:

Do miski przesypuję  mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło zimne pokrojone, sól, żółtka, puder. Całość kroję nożem i zagniatam krótko rękoma. Wstawiam ciasto do zamrażalki na dwie godziny.
Dno formy o wymiarach 18x27 cm wykładam papierem do pieczenia. 2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej i przekładam do formy. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i podpiekam 15 minut. 

Masa jogurtowa:

Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję cukier puder i cukier waniliowy i dalej ubijam. Na końcu dodaję jogurt stopniowo i mieszam. Wsypuję 1 i 1/2 opakowania budyniu, mieszam. 
Jagody umyte i odsączone obtaczam w połowie opakowania budyniu. Na podpieczony spód wykładam jagody, na nie wykładam pianę jogurtową, i na nią ścieram pozostałe ciasto. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę 40 minut.Przed podaniem posypuję pudrem i jagodami.

3 komentarze: