poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Ryż z warzywami po chińsku

Chińskie smaki które przygotuje bardzo szybko. Ryż gotuję się a my działamy z resztą. Bardzo lubię smaki słodko kwaśne. Teraz papryka jest najlepsza a fasolkę możemy kupić świeżą. Polędwica robi się w mig. Jak dla mnie może być na obiad i kolację. Uwielbiam przenosić się w azjatyckie klimaty.
























2 woreczki ryżu białego z dzikim
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
25 dkg fasolki szparagowej
1 cebula
2 ząbek czosnku
1 polędwica wieprzowa
sól, pieprz
3 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu tajskiego z chili
1 por biała część
papryka słodka 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polędwice oczyszczam z błony, kroję na cienkie plastry. Posypuje solą, pieprzem, obtaczam w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzewam olej i smażę polędwice. Około 2 minuty. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni smażę drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaje por pokrojony, papryki w paski i dalej przesmażam. W osobnym garnku gotuję fasolkę którą kroję na pół. Do warzyw dodaję, sos sojowy, ocet winny, paprykę słodką, sos tajski, sól, pieprz. Na końcu dodaję przesmażone polędwice, pokrojoną natkę, fasolkę i mieszam. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Podaję z warzywami i polędwicą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz